Pinaatin rautapitoisuuden määritys
Pinaatti sisältää rautaa, jonka pitoisuus voidaan määrittää
kemiallisesti rautatiosyanaattikompleksin absorption perusteella.
Rauta(III)-ionit reagoivat tiosyanaatti-ionien (SCN−) kanssa muodostaen
punaruskean kompleksi-ionin.
Työvaiheet:
Ensiksi poltimme pinaatin lehtiä tuhkaksi, jonka jälkeen
suodatimme tuhkan suolahappoliuoksen avulla. Suodatettu liuos lisättiin 10ml:n
mittapulloon ja se täytettiin suolahappoliuoksella merkkiviivaan asti. Otimme
liuosta toiseen astiaan 5ml ja lisäsimme tähän 5ml kaliumtiosyanaattiliuosta.
Seuraavaksi valmistimme rauta(III)kloridin
standardiliuoksesta 4 eri konsentraatioista laimennosta, jokaista 10ml.
Jokaiseen laimennettuun liuokseen lisätiin 5ml kaliumtiosyanaatti-liuosta.
Käytimme LoggerPro-ohjelmistoa liuosten absorptioiden
mittaukseen ja piirsimme mittaustulosten perusteella standardisuoran. Omasta
pinaattinäytteestä voitiin nyt määrittää rautapitoisuus sovittamalla se
standardisuoralle.
Tulokset:
Pinaatin rautapitoisuudeksi saatiin 0,46mg/100g. Fineli.fi
-sivuston mukaan pinaatissa on rautaa noin 1,3mg/100g. Käsiteltävät määrät
olivat kuitenkin hyvin pieniä, eikä standardisuora ollut täydellinen, joten
lopputulos erosi paljon kirjallisesta arvosta.
Eetu Kurkinen, Miika Luhtamäki 17D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti