Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

"Sähkökirjoituskoneella naulanpääkirjoitusta" ja muita KE 6 laboratoriokurssilla tehtyjä tutkimuksia osa 4



LILLUVAT MAKKARAT

~

Makkaran suolapitoisuuden määritys saostustitrauksella

Työssä määritettiin makkaran natriumkloridipitoisuus eli suolapitoisuus saostustitrauksen avulla. Tavoitteena oli saada sama tulos kuin makkarapaketin tuoteselosteessa eli 1,8%.
Pilkotut makkarat keitetään tislatun veden kanssa, jolloin suola ja rasva irtoaa makkaroista. Seos jäähdytetään ja suodatetaan, jonka jälkeen sen sekaan lisätään kaliumkromaattiliuosta.

 Näyteliuos titrataan hopeanitraatilla, kunnes vahva oranssin väri tulee näkyviin. 

Suolapitoisuus saadaan selvittämällä makkaranäytteestä liuenneen natriumkloridin massa, jonka jälkeen sitä verrataan koko makkaranäytteen massaan. Tulokseksi saimme 1,785...% eli pyöristettynä 1,8%, joka on sama kuin makkarapaketin tuoteselosteessa.

-Melissa Karimies, Veera Häkkinen & Kaisa Laurila









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti