LILLUVAT MAKKARAT
~
Makkaran suolapitoisuuden määritys saostustitrauksella
Työssä määritettiin makkaran natriumkloridipitoisuus eli
suolapitoisuus saostustitrauksen avulla. Tavoitteena oli saada sama tulos kuin
makkarapaketin tuoteselosteessa eli 1,8%.
Pilkotut makkarat keitetään tislatun veden kanssa, jolloin
suola ja rasva irtoaa makkaroista. Seos jäähdytetään ja suodatetaan, jonka
jälkeen sen sekaan lisätään kaliumkromaattiliuosta.
Näyteliuos titrataan hopeanitraatilla, kunnes vahva oranssin
väri tulee näkyviin.
Suolapitoisuus saadaan selvittämällä makkaranäytteestä
liuenneen natriumkloridin massa, jonka jälkeen sitä verrataan koko
makkaranäytteen massaan. Tulokseksi saimme 1,785...% eli pyöristettynä 1,8%,
joka on sama kuin makkarapaketin tuoteselosteessa.
-Melissa Karimies, Veera Häkkinen & Kaisa Laurila
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti