Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

maanantai 20. tammikuuta 2014

Normaalipizza vai perhepizza?

Sitkeä huhu väittää, että perhepizzat ovat pelkkää huijausta. Asian voi selvittää perustiedoilla prosenttilaskennasta ja yhtälöpareista ja kohtuullisella määrällä pizzaa. 

Perhepizzan ja normaalipizzan välisissä eroissa on todennäköisesti jonkinasteista yrityskohtaista poikkeavuutta. Oma tutkimukseni keskittyy asian selvittämiseen Kotipizzan kohdalla. Tutkimuskohteeksi valikoitui Tropicana-pizza, jossa täytteinä ovat kinkku ja ananas. Tutkimusmateriaaliksi hankin siis sekä normaalikokoisen pizzan että perhepizzan näillä täytteillä. Mittalaitteeksi tarvitaan gramman tarkkuuteen pystyvä vaaka. 

Tarkoituksenani on selvittää, kuinka monta grammaa yhdellä eurolla saa normaalipizzaa ja kuinka monta grammaa perhepizzaa. Lisäksi haluan myös laskea, kuinka suuri osa saadusta pizzasta on taikinaa ja kuinka suuri osa täytettä. Näiden osuuksien laskemiseksi tarvitaan tieto Kotipizzan käyttämien taikinapallojen massoista. Tällaista tietoa ei Kotipizzan WWW-sivuilta löydy, enkä halunnut kysyä sitä pizzat valmistaneesta Terholan Kotipizzasta, jotta tutkimukseen tarvittavan matematiikan määrä ei romahtaisi. 


Löysin joltakin keskustelupalstalta tiedon, että perhepizzassa on kolminkertainen määrä taikinaa ja kaksinkertainen määrä täytettä normaalipizzaan verrattuna. Terholassakin tämä tieto vahvistettiin, joten nyt Kotipizzan käyttämien taikinapallojen (ja täytteiden) massa on mahdollista laskea yhtälöparin avulla. 

Merkitään normaalipizzan sisältämän taikinan massaa muuttujalla x ja täytteen massaa muuttujalla y. Koska perhepizzassa on kolminkertainen määrä taikinaa ja kaksinkertainen määrä täytettä, ovat vastaavat massat 3x ja 2y. Pizzojen kokonaismassoiksi saatiin pikaisen punnituksen ("Isi ne jäähtyy!") jälkeen 356 grammaa ja 933 grammaa. Saadaan siis yhtälöpari
josta esim. sijoitusmenetelmällä saadaan ratkaisuksi x=221, y=135. Nämä ovat siis normaalipizzan taikina- ja täytemäärät grammoina, jolloin perhepizzan vastaavat määrät ovat 3x=663 ja 2y=270 grammaa. Pizzat ostettiin tarjouskupongeilla hintaan 5,90 € ja 12,90 € kun normaalihinnat ovat 8,50 € ja 18,00 €. Lasketaan halutut vertailutiedot molemmissa tapauksissa.

Normaalihinnoilla yhdellä eurolla saa:



Siis valitsemalla normaalipizzan saa euroa kohden 7 % enemmän täytettä kuin perhepizzasta, mutta toisaalta perhepizzasta saa taikinaa peräti 42 % enemmän kuin normaalipizzasta. Kun otetaan huomioon sekä täyte että taikina, saa perhepizzasta yhdellä eurolla 24 % enemmän vatsantäytettä kuin normaalipizzasta. Tämä asettaa huhun perhepizzasta pelkkänä huijauksena hyvin kyseenalaiseksi.

Tarjouskuponkihinnoilla yhdellä eurolla saa:



Nyt valitsemalla normaalipizzan saa euroa kohden 10 % enemmän täytettä kuin perhepizzasta, mutta perhepizzasta saa taikinaa 38 % enemmän kuin normaalipizzasta. Kun otetaan huomioon sekä täyte että taikina, saa perhepizzasta yhdellä eurolla 20 % enemmän vatsantäytettä kuin normaalipizzasta.

Voidaan siis päätellä, että ainakin Tropicana-pizzan kohdalla perhepizza on hyvä ostos. Entäpä muut pizzat? Eri täytteiden tiheydet poikkeavat toisistaan ja eri täytemäärillä on omat hintansa, joten tähän kysymykseen vastaaminen vaatisi hyvin laajaa tutkimusta.

Lasketaan vielä teoreettiset vertailutulokset kolmen ja neljän täytteen pizzoille sillä oletuksella, että täytteiden keskitiheydet ovat samat kuin Tropicana-pizzassa ja että täytteen määrä (litroissa jolloin siis myös grammoissa) kasvaa niiden lukumäärän suhteessa. Taikinapallojen massat ovat luonnollisesti samat kuin Tropicanassa. Normaalihinnat kolmen täytteen pizzoille ovat 9,50 € sekä 20,00 € ja neljän täytteen pizzoille 10,50 € sekä 22,00 €. Ainakaan viimeisimmässä Kotipizzan kampanjassa ei ollut tarjoushintaa kolmen tai neljän täytteen perhepizzalle, joten tutkitaan täytteiden määrän vaikutusta vain normaalihinnoilla.

Näillä oletuksilla kolmen täytteen normaalipizzassa olisi taikinaa 221 grammaa ja täytettä 203 grammaa. Perhepizzan vastaavat massat olisivat 663 grammaa ja 405 grammaa. Näin yhdellä eurolla saisi:


Siis valitsemalla normaalipizzan saisi euroa kohden 5 % enemmän täytettä kuin perhepizzasta, mutta perhepizzasta saisi taikinaa 43 % enemmän kuin normaalipizzasta. Kun otetaan huomioon sekä täyte että taikina, saisi perhepizzasta yhdellä eurolla 20 % enemmän vatsantäytettä kuin normaalipizzasta.

Neljän täytteen normaalipizzassa olisi yllä mainituilla oletuksilla taikinaa 221 grammaa ja täytettä 270 grammaa. Perhepizzan vastaavat massat olisivat 663 grammaa ja 540 grammaa. Näin yhdellä eurolla saisi:


Siis valitsemalla normaalipizzan saisi euroa kohden 4 % enemmän täytettä kuin perhepizzasta, mutta perhepizzasta saisi taikinaa 43 % enemmän kuin normaalipizzasta. Kun otetaan huomioon sekä täyte että taikina, saisi perhepizzasta yhdellä eurolla 17 % enemmän vatsantäytettä kuin normaalipizzasta.

Näyttäisi siis siltä, että täytteiden määrän kasvaessa normaalipizzan edullisuus vatsantäyttäjänä paranee perhepizzaan nähden, mutta kaikissa tapauksissa perhepizza olisi silti selkeästi parempi vaihtoehto.

On kuitenkin huomattava, että tähän tutkimukseen liittyy merkittäviä epätarkkuustekijöitä. Mitataanko täytemäärät tarkasti vai kouramitalla? Laitetaanko jokaista täytettä aina sama määrä riippumatta täytteiden lukumäärästä? Jätän kuitenkin tarkemman virhetarkastelun nyt tekemättä. Tärkeintähän tässä tutkimuksessa oli saada hyvä tekosyy tarjota perheelle pizzapäivällinen.

Kiitokset vielä Terholan Kotipizzalle, joka tietämättään osallistui tähän tutkimukseen. Olisi tosi mielenkiintoista tehdä vielä tarkat mittaukset myös kolmen ja neljän täytteen pizzoilla. Luonnontieteellisen suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat ottaisivat varmasti tämän haasteen innostuneena vastaan. Otamme siis mielellämme vastaan materiaalia lisätutkimuksia varten! Myös muut paikalliset pizzeriat otetaan mielellään vertailuun mukaan. Mahdolliset jatkotutkimukset julkaistaan tässä blogissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti