Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

maanantai 8. toukokuuta 2023

LUMA-viikko - vihdoinkin!

Järvenpään lukiolle myönnettiin 2018 valtakunnallinen erityistehtävä, jonka nojalla linjan opiskelijat saavat jättää opinto-ohjelmastaan pois lukion tuntijaon mukaisia pakollisia kursseja. Parin ensimmäisen vuoden aikana me opettajat keskityimme perustyön kehittämiseen ja suunnittelimme samaan aikaan tulevien vuosien toimintaa. 20-luvun alussa – kuten kaikki hyvin muistamme – maailma kuitenkin muuttui ja pandemian takia keskityimme vain ja ainoastaan ensin etäopettamiseen ja sen jälkeen vaihtelevien etä – lähi – hybridi -ajanjaksojen parissa selviytymiseen.

 

Olympialaisten finaali huipentui pipetointikisaan.

Nyt olemme vihdoin takaisin normaalissa ja olemme päässeet käynnistämään luma-linjan opiskelijoille räätälöidyt erityiset opintokokonaisuudet ja myös toteuttamaan ensimmäistä kertaa lukiolla luma-viikon. Viikon aikana 22-vuosikurssin luma-opiskelijat esittelivät heille kuuluvan opintokokonaisuuden ”LUMA2 Ympäristö, yhteiskunta ja ilmasto 6 op” tuotoksia. Lopputyöt ovat olleet esillä lukion käytävillä. Aiheet olivat kestävään kehitykseen liittyviä ja keskittyivät energiantuotantoon, ruuantuotannon ilmastovaikutuksiin tai tulevaisuuden ruokaan. Osa opiskelijoista toteutti projektin perinteisillä postereilla, mutta muutama ryhmä teki myös hienoja pienoismalleja, pelejä tai kutsuivat lukiolle vierailijaluennoitsija. Pääsimme myös mm. maistelemaan sirkoista valmistettuja snackstuotteita.

 

Sirkkasnacksien maistelupiste kiinnosti kovasti!

Viikkoon osallistui myös lukion Kestävän kehityksen tiimi, joka haastoi lukion väen jättämään auton tai mopon kotiin ja kulkemaan koululle jalan tai pyörällä. Kestävän kehityksen tiimin toimesta harjoitettiin myös kiertotaloutta perustamalla ”toisen roska on toisen aarre” -kierrätyspöytä, joka on toiminut niin hyvin, että se päätettiin jättää pysyväksi kierrätyspisteeksi. Lukion yhteinen viikko huipentui luma-olympialaisiin, joissa kilpaili kolme alkukarsinnoista jatkoon päässyttä ryhmää. Kilpailutehtävät olivat matematiikkaan, biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan liittyviä toiminnallisia tehtäviä. Viikon viimeisenä päivänä järjestettiin luma-pääsykoe, jossa tulevan lukuvuoden ykköset haastoivat itseään koetehtävien parissa.

Teksti: Emma Lager, biologian ja maantieteen lehtori

Kuvat: Emma Lager, biologian ja maantieteen lehtori

Postereita ja pienoismalleja.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti