Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

maanantai 25. huhtikuuta 2022

 

LUMA-linjan vierailu Kumpulan kampukselle 

Lumalaisia Kumpulan kampuksella teollisuusmatematiikan luennolla.


Lumalinjan ensimmäisen vuoden opiskelijat vierailivat Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella 24.3.2022. Vierailun tavoitteena oli tutustua jatko-opintomahdollisuuksiin luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Päivä sisälsi vierailut matematiikan, kemian, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen laitoksille. 

Luonnontieteen oppiainerajat ylittävä luonne ilmeni teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltasen luennolla röntgenviipalekuvauksesta. Röntgensäteilyn tuottaminen ja sen käyttäytyminen väliaineessa tunnetaan fysiikan lakien perusteella. Viipalekuvan muodostaminen taas edellyttää tietokoneavusteista matematiikkaa ja laitteiden rakentaminen insinöörien osaamista. Kaikesta tästä on valtava hyöty lääketieteessä, esimerkiksi tehtäessä nopeita päätöksiä aivoverenkierron hoitomenetelmistä. 

Tuukka Penttinen ja Akseli Eerola  tutkivat magneettista nestettä.


 

Hiilidioksidin happamuutta mitattiin kemian labroissa.


Kemian ja fysiikan laitoksilla opiskelijat pääsivät työskentelemään laboratoriossa nanomateriaalien ja modernin fysiikan ilmiöiden parissa. Näiden lisäksi saatiin mielenkiintoisia katsauksia yliopisto-opiskelijoiden arkeen ja opintoihin. Kun vielä kemian laitoksen lounaskin oli erittäin maistuva, lienee selvää, että ainakin jotkut mukana olleet palaavat muutaman vuoden kuluttua Kumpulaan jatko-opintojen merkeissä. 

Teksti ja kuvat: Juha Haapola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti