Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Kahvia vai kaakaota - mitä juomaksi kirjoituksiin?


Syksyllä tehtiin ihmisen biologia kurssilla (bi4) kurssitutkimus, jossa testattiin millä tavalla erilaiset juomat vaikuttavat vireyteen. Jonkinlaisena tausta-ajatuksena oli testata, millaista juomaa kannattaisi ottaa mukaan kirjoituksiin, että pysyisi mahdollisimman virkeänä vaativassa tilanteessa. Loppujen lopuksi tutkimuksessa löytyi yksi yllättävän selkeä voittaja, vaikka vaihtoehtoja piristäviksi juomiksi on nykyään pilvin pimein.

 

Piristystä oppitunnille

Tutkimus suoritettiin siten, että opiskelijat valitsivat ryhmittäin koehenkilön, joka teki tunnin aluksi internetistä löytyvällä reaktionopeustestillä testisarjan ja joi 2 dl ryhmittäin sovittua virkistävää juomaa. Juomina oli pääosin perinteiset piristeet; kahvi, kaakao, tee, kivennäisvesi ja vesi. Toki testihenkilöt joivat myös kokista ja energiajuomaa. Sen jälkeen tehtiin kymmenen minuutin välein uusi testisarja, jonka keskiarvoa verrattiin sitten alkuperäiseen testisarjaan. Muutoksista laskettiin sitten muutosprosentit, mitkä kerättiin tunnin kuluessa Excel-taulukkoon. Näin voitiin reaaliajassa seurata, kuinka juomien vaikutukset näkyvät. Käytännössä testihenkilöt olivat myös edellisenä iltana harjoitelleet reaktionopeustestin käyttöä, jotta testin mittaan tapahtuisi mahdollisimman vähän oppimista. Muutoinhan kaikki saisivat positiiviset tulokset, kun reaktioajat paranisivat testin tullessa tutummaksi.

Tehtäviä ja tuloksia

Vaikka tunnin aikana tehtiin tutkimusta, ei työnteoltakaan vältytty. Tutkimushenkilöillä ja heidän avustajillaan oli ruoansulatukseen liittyviä tehtäviä ahkeroitavana mittausten välillä, jotta keskittymistä vaativaa ja mahdollisesti väsyttävää ja vireystasoa laskevaa tekemistä riitti testin ajaksi. 
Kuva 2. Erilaisten juomien vaikutus testihenkilöiden reaktionopeuteen. Kuvaajassa on laskettu muutosprosentti verrattuna ennen virkistävää juoman nauttimista tehtyyn koesarjaan.

Kymmenen minuuttia juomien juomisen jälkeen tehtiin ensimmäiset mittaukset. Ykkössijan otti saman tien suomalaisten suosikki kahvi. Kahvia juoneella koehenkilöllä reaktiot paranivat heti vajaat 20%, eivätkä tulokset testin mittaan enää juurikaan muuttuneet. Muiden juomien osalta tulosten kehitys oli tasaisempaa, mutta selväksi kakkoseksi nousi lopulta tavallinen vesi, vaikka kokis alkuun vaikuttikin pärjäävän. Ennakkoon odoteltiin, että energiajuoma olisi pärjännyt paremmin, mutta korkeasta kofeiini ja sokeripitoisuudesta huolimatta, tee kiri kolmanneksi. Eräällä aiemmalla tutkimuskerralla toteutettiin sama asetelma, mutta sillä tavalla, että juomaa juotiin 10 min välein lisää 1 dl. Kyseisellä koeasetelmalla energiajuoma pärjäsi kahville ensimmäiset puoli tuntia, sen jälkeen tulokset kuitenkin romahtivat. Koehenkilökin alkoi tuntea olonsa sekavaksi. 

Jatkossa….

Kaiken kaikkiaan kahvi näyttäisi siis olevan paras juoma kirjoituksiin, vaikka tutkimuskirjallisuuden mukaan kahvinkin vaikutus pitäisi olla aika lyhytaikainen ja vireystason pitäisi laskea lopulta alemmaksi kuin ennen juomista. Mutta ehkäpä kuuden tunnin aikana ehtii hörpätä useamman kupillisen. Kun voittaja oli näinkin selvä, seuraavalla kurssilla voisimme tutkia, mikä on parasta ruokaa kirjoituksiin. Tosin kiinteän ravinnon sulaminen saattaa viedä hieman kauemmin. Ehtisimmeköhän saada tuloksia yhden oppitunnin aikana? Toisaalta parin tutkimuskerran tulokset eivät vielä ole kovinkaan varmoja. Perusteita tutkia juomia riittää siis tulevillekin kursseille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti