Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

torstai 31. maaliskuuta 2016

Mikä kone kouluun?


Järvenpään lukiolaiset ovat kantaneet tietokoneita kouluun jo kahden vuoden ajan. Koneet kulkevat käsilaukuissa ja repuissa ja välillä unohtuvatkin. Mukana niitä pitäisi kuitenkin muistaa pitää, sillä opetus ja oppiminen sähköistyvät vähitellen enemmän ja enemmän. Ensimmäiset kannettavilla koneilla tehtävät ylioppilaskirjoituksetkin ovat jo nurkan takana, nimittäin ensi syksynä maantieteen, saksan ja filosofian abiturientit pääsevät tositoimiin läppäriensä kanssa. Siksi ennen lukiouran alkua, niin luonnontieteilijän kuin humanistinkin, pitäisi valmistautua myös oman laitteen ostoreissuun.






Ylioppilastutkintolautakunnalta suuntaviivat koneen ominaisuuksille

YTL:n Digabi sivustolta löytyvät tarkemmat vaatimukset läppäreille, joita opiskelijat voivat käyttää ylioppilaskirjoituksissa. Ne kannattaakin huomioida tarkasti laitevalintaa tehdessä. Niiden mukaan koneessa täytyy olla x-86 suoritin, USB-portti tai liitäntäjohto, kuuloke- ja mikrofoni liitännät, WLAN-kortti, Ethernet-liitäntä (internet), vähintään 2GT keskusmuistia, näppäimistö ja mielellään langallinen hiiri. Alla olevasta taulukosta vaatimukset löytyvät tiivistetysti.




Prosessori
32 tai 64 bittinen moniytiminen x-86 prosessori (yksiytimisen prosessorin tehoksi suositellaan vähintään 2GHz)
Keskusmuisti (RAM)
Vaatimuksena 2 GT tai enemmän
BIOS/UEFI
Mahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä USB-muistilta (pyydä tarkemmat ohjeet myyjältä)
Näyttö

Minimiresoluutio 1024x768 ja maksimikoko 19 tuumaa.
Akku

Toimiva akku
Verkko

Ethernet-liitäntä ja WLAN-kortti. (voivat olla myös USB-liitännäisiä)
Ääni
Koneessa täytyy olla mahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni, joko USB-liitännän tai 3,5 mm:n pistokkeen avulla.
Lisälaitteet
Tarvittaessa voi käyttää virtalähteettömiä USB-hubeja ja HID-määrittelyn mukaisia lisänäppäimistöjä tai hiiriä (kokeessa ei saa käyttää radiotaajuuksia käyttäviä lisälaitteita esim. Bluetooth laitteita).


Koneen käyttöjärjestelmä voi olla Windows, Mac (OS-X) tai Linux. Tabletteja, Microsoftin Surface-laitteita ja Androidilla varustettuja laitteita esim. Chromebookia, ei voi suositella, koska suurimmassa osassa niistä on prosessori, joka ei sovi yhteen kirjoituksissa käytettävän Abitti-järjestelmän kanssa, tai koska niiden käynnistäminen Abittiin on hyvin hankalaa. Tarkempi listaus Abittitikun kanssa toimivista tietokonemalleista löytyy tästä linkistä.
Käytännössä valtaosalla opiskelijoista on Windows-koneet ja muutamilla Macit. Windows-koneilla kirjoituksissa tarvittavat ohjelmistot toimivat ja niiden  käyttökokemusta on niin opettajilla kuin opiskelijoillakin. Ne ovat siinä mielessä varma ratkaisu. Macit puolestaan ovat toimintavarmoja ja nopeita käyttää, mutta joissakin sovelluksissa on pieniä toimintoeroja Windows-sovelluksiin verrattuna. Niinpä joidenkin sovellusten toimintaa voi joutua selvittämään itse.
Kannettavan valinnassa erittäin tärkeä ominaisuus on myös akun kesto. Luokissa on rajallinen määrä latauspisteitä, ja pitkät koulupäivät vaativat akulta paljon. Myöskään halvinta mahdollista miniläppäriä ei kannata ostaa, kun laitteen pitäisi kestää käyttöä koko opiskeluajan. Lisäksi suorittimien nopeudet eivät pienissä koneissa takaa sujuvaa koulukäyttöä.

Viisas valitsee À la carte listalta

Järvenpään kaupunki kantaa myös kortensa kekoon ja tukee kaikkien alkukesästä lukiopaikan vahvistaneiden konehankintaa. Kaupungin listalla on tarjolla vain yksi malli eli vuosittain kaupungin kilpailuttama Windows-kone. Viime vuonna malli oli Dell Latitude 3340. Myös tulevina vuosina pyritään hankkimaan vastaavan tasoinen laite. Kaupunki myös tukee yhteistilauksesta hankittuja kannettavia niin, että opiskelija saa koneen omakseen melkein puolet halvemmalla kun laitteen varsinainen hinta on. Kaupungin kautta hankittavat koneeet ovat hinta–laatu-laatusuhteeltaan erinomaisia. Niiden akunkesto on hyvä ja 3 vuoden on-site takuu valmistusvirheille. Tätä vaihtoehtoa kannattaa kyllä harkita. Alla vielä tarkemmat speksit ensi vuodelle alustavasti kaavaillusta Dell Latitude 3350 mallista.

 

Prosessori
Intel i3-5005U(kaksiydintä, 2,0 GHz, 3Mt välimuisti)
Keskusmuisti (RAM)
8 GT
Massamuisti
128 Gt SSD
Näyttö

13,3” 16:9 HD (1366 x 768)
Akku

Akun kesto jopa 13 tuntia
Verkko

Ethernet liitäntä ja WLAN-kortti 802.11a/b/g/n (2,5 ja 5 GHz verkoille)
Ääni ja mikrofoni
Sisäänrakennettu, 3,5 mm kuuloke/mikrofoniliitäntä
Liitännät
2 x USB
1 x HDMI
1 x mDP (mini Display Port)
1 x 3,5 mm kuuloke/mikrofoniliitäntä



Kysy myyjältä buuttausohjeet


Jos opiskelija hankkii kaupungin kautta Dell-koneen, kirjoituksissa käytettävä Abitti-järjestelmä käynnistyy helposti USB-tikulta painamalla F12-näppäintä konetta käynnistäessä. Useimmissa kannettavissa käynnistäminen onnistuu helposti mm. F2-, F9-, F10-, F11-, F12-, ALT- tai Esc -näppäimillä. Samankin valmistajan eri koneet voivat käynnistyä erilaisin kuvioin. Ainakin Fujitsun, Acerin ja Asuksen koneiden, sekä Windows 8- koneiden kohdalla on havaittu, että tikulta käynnistäminen vaatii muutamien BIOS-säätöjen tekemistä koneen BIOS- eli buuttausvalikosta. Uutta konetta ostaessa kannattaakin muistaa aina kysyä, kuinka kirjoituksissa tarvittava Abitti-järjestelmä saadaan buutattua käyntiin kyseiseltä koneelta. 
Joona Svala



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti