Urheillessa lihaksiin voi kertyä maitohappoa, jota on myös hapatetuissa maitovalmisteissa kuten piimässä. Voimmeko siis päätellä, että lihaksissa on piimää? Vaikka johtopäätös saattaa kuulostaa mukavalta, lihaksissa ja maitotuotteissa oleva maitohappo ei kuitenkaan ole samanlaista. Ne ovat toistensa optiset isomeerit eli ne ovat toistensa peilikuvat ja niiden syntytapa on erilainen. Tässä työssä määritimme maitohapon osuuden piimässä.
Kuvassa maitohapon optiset isomeerit. |
Miten maitohappo syntyy?
Hapanmaitotuotteiden, kuten piimän ja jogurtin maitohappo muodostuu
maitohappokäymisessä, jossa maitohappobakteerit muuttavat hiilihydraatteja,
esimerkiksi laktoosia, maitohapoksi. Hapanmaitotuotteiden maitohappo on siis enantiomeeri
lihaksissa esiintyvälle maitohapolle. Sen molekyylikaava on C3 H6 O3, joka
on sama kuin lihaksissa esiintyvän maitohapon molekyylikaava. Maitohapossa on
asymmetrinen hiili, mikä tarkoittaa, että hiileen on kiinnittynyt neljä
erilaista atomia tai atomiryhmää eli substituenttia. Maitohapon
hapanmaitotuotteiden isomeerissa [CH]3 -ryhmä on tason alapuolella.
Kaikkihan tietävät, miltä tuntuu, kun lihakset menevät
maitohapoille kovassa rasituksessa. Mutta miten se kemiallisessa mielessä
tapahtuu, sitä ei välttämättä kovin moni tiedä. Maitohappo lihaksissa syntyy soluhengityksen keskeytyessä.
Soluhengityksessä lihakset saavat energiaa, jotta ne jaksavat tehdä mitä
täytyy. Lihassolut käyttävät energian lähteinä ATP-molekyylejä, jotka ladataan,
ikään kuin akkuina, soluhengityksessä. Lyhykäisyydessään soluhengitys on
reaktio, johon tarvitaan kasveista alun perin peräisin olevaa energiaa,
glukoosia, ja happea, jotka muuttuvat monimutkaisten reaktioiden kautta
kemialliseksi energiaksi. Tämä energia sitoutuu ATP-akkuihin. Normaalissa
soluhengityksessä latautuu noin 38 ATP-akkua.
Jos rasituksen aikana verenkierto ei ehdi toimittaa soluun
riittävästi happea, soluhengitys keskeytyy glykolyysiin (=solulimassa tapahtuva
glukoosin hajoaminen pyruvaattimolekyyleiksi). Tällöin puuttuvan
happimolekyylin korvaa vety, jonka kanssa pyruvaatit muodostavat lihasten
maitohappoa. Tällöin lihas väsyy meille kaikille tutulla tavalla.
Kuinka maitohapon määrä selvitettiin piimästä?
Maitohappo eli 2-hydroksipropaanihappo on heikko happo, jota
siis nimensä mukaan voidaan eristää happamasta maidosta. Maitohapon osuuden
hapanmaitotuotteesta voidaan määrittää neutraloimalla maitohappo emäksellä,
tässä työssä natriumhydroksidilla. Liuoksen neutraloituminen osoitetaan
indikaattorilla, jonka värinvaihdos kertoo liuoksen muuttumisesta happamasta
emäksiseksi. Piimän väri ei muutu indikaattoria lisättäessä, koska piimä on
hapanta. Se kuinka suuri ainemäärä natriumhydroksidia kuluu neutralointiin
kertoo maitohapon määrän piimässä.
Käytännössä määritimme maitohapon osuuden piimästä viisivaiheisella
kokeella.
1.
Aluksi täytimme 10 ml mittapipetin
natriumhydroksidiliuoksella, jonka konsentraatio oli c=0,12 mol⁄l. 2.
2.
Punnitsimme 100 ml keitinlasin ja taarasimme
vaa’an. Sitten kaadoimme piimää lasiin tarkasti noin 8 grammaa.
3.
Sen jälkeen lisäsimme keitinlasiin 10 ml
ionivaihdettua vettä. Kaadoimme veden
samaan keitinlasiin piimän kanssa. Sitten pudotimme liuokseen 3 pisaraa
fenoliftaleiiniä.
4.
Laitoimme keitinlasiin pilleriltä näyttävän
magneetttikapselin ja laitoimme keitinlasin magneettisekoittajan päälle.
5. Sitten käynnistimme sekoittajan ja pudotimme byretistä tippa
kerrallaan natriumhydroksidia niin, että liuos muuttui
vaaleanpunaiseksi.
Kokeessa piimä neutraloituu ja muuttuu vaaleanpunaiseksi. |
Kuinka tulosten laskettiin
Kun kokeessa on saatu selville kuluneen NaOH:n määrä, voidaan laskea
sen ainemäärä:
Tämän pohjalta voidaan päätellä maitohapon ainemäärä
kyseisessä piimämäärässä. Ainemäärä on sama kuin NaOH:n, koska
neutraloitumisreaktion ainemääräsuhde on 1:1.
Kun lasketaan maitohapon massa,
voidaan seuraavaksi laskea, kuinka monta massaprosenttia
maitohappoa kyseinen piimämäärä sisälsi:
Kokeista saatiin tarkkoja tuloksia
Ryhmä
|
A
|
B
|
C
|
D
|
E
|
0,933
|
0,986
|
0,999
|
0,951
|
0,955
|
Kuten tuloksista voidaan nähdä, on maitohappopitoisuus
piimässä noin yksi prosenttia. Eri ryhmät ovat saaneet suurin piirtein samat tulokset,
eikä suurempia variaatioita ole.
Lumaryhmä 14D Kemian 2 kurssi
uskomatonta, mutta totta
VastaaPoista