Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Hanoi, Coventry, Shiraz...Biologian valtakunnalliset kilpailut järjestettiin tänä keväänä uudistetulla konseptilla. Kun aiemmin kilpailuun houkuteltiin lähinnä abeja, nyt kysymykset olivat enemmän aineistopohjaisia ja rakennettu sellaisiksi, että peruskurssien tiedoillakin pitäisi pärjätä hyvin. Viime vuonna luma-porukasta menestyi loistavasti Tuure Peltonen, joka valittiin nyt kevään valmennuksen jälkeen edustamaan Suomea myös kansainvälisiin biologian olympialaisiin Vietnamin Hanoihin. Onnittelut Tuurelle!Tänä keväänä lumalaisista pääsi yllättämään Heli Takko. Heli tuli toiseksi valtakunnallisessa kilpailussa. Elokuussa sekä ensi keväänä järjestettävien valmennusten jälkeen selviää, pääseekö Heli myös edustamaan Suomea Englantiin Coventryssa järjestettäviin vuoden 2017 olympialaisiin. Onnittelut myös Helille! Seuraavaksi lyhyt haastattelu Heliltä.

 
Millaiset fiilikset olivat kun kuulit, että tulit toiseksi valtakunnallisessa kisassa?


Sijoittuminen toiseksi oli todellinen tuplayllätys. Pisteiden riittäminen toiseen sijaan oli huikeaa, vaikka tiesin alustavasti kisan menneen hyvin. Kaiken lisäksi yhden tehtävän pisteytystä muutettiin. Niinpä pisteet vielä nousivat lopullisessa tarkastuksessa.


Luuletko, että luma-suuntautumisessa opiskelu on edesauttanut kisassa pärjäämisessä?


Kyllä kiitos kuuluu ennen kaikkea osaaville maikoille. Terveiset erityisesti Villelle! Lukemista helpotti paljon myös se, että kisa oli kohta ylppäreiden jälkeen. Luku-urakoinnin takia asiat olivat tuoreessa muistissa. Luma-suuntautumisessa opiskelu on eniten auttanut sillä tavalla, että samanhenkisessä porukassa on kasvanut positiivista kilpailuhenkeä, mikä on innostanut ja motivoinut tekemään hieman enemmän hommia.


Onko kilpailuun osallistumisesta mielestäsi hyötyä lukion jälkeisissä haasteissa?


Kilpailun parhaille on tulossa valmennuksia ensi vuoden aikana, ja uskon, että niistä on apua myös kemian jatko-opintoihin pyrkimisessä. Aion yrittää tosissani loppukilpailuun. Saa nähdä mitä se mahdollisuus tuo tullessaan.


Mitä haluaisit sanoa tuleville bilsakilpailuun osallistuville?


Kilpailussa on paljon kompakysymyksiä – olkaa tarkkana. Tehtävät pitää lukea huolella. Ennakkoluulottomasti vain mukaan menestymään!Mutta missä ihmeessä on Shiraz? – Iranissa tietenkin. Sinne matkaavat seuraavan vuoden biologian olympialaisten menestyjät. Toivottavasti innokkaita menestyjiä riittää meidän koululta jatkossakin.

                                                                                                                                           Joona Svala
 


 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti