Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Luoko automaatio tulevaisuuden työpaikat?



Joukko luma-suuntautumisen opiskelijoita vieraili Teknologia´15 messuilla ti 6.10. Vierailun tarkoituksen oli tutustua automaatioalaan ja saada siten käytännön vinkkejä siitä, millaisia työpaikkoja ja mahdollisuuksia ala tarjoaa. Ohjelmassa oli tutustumista automaatioalan firmoihin heidän omilla ständeillään, pääministeri Sipilän automaatio luo huomisen työpaikat kampanjan aloituspuhe ja lopuksi oli aikaa tutustua omatoimisesti messujen monipuoliseen tarjontaan. 

 

Messut - ikkuna automaatioalaan


Vierailukohteina olivat mm. Sickin, Peppler & Fuchsin, Schneiderin ja Siemensin ständit. Kyseisten firmojen edustajat kertoivat opiskelijoille siitä, mitä automaatio on ja miten nykään automaatioon törmää kaikkialla. Se on usein huomaamaton apuri tankkausautomaatilla, autossa, verkkokaupassa ja kuljetuksissa, vasta kun automaatio ei toimi odotetulla tavalla, kuten lentokentällä laukkujen kadotessa, siihen kiinnitetään huomiota. 
Merkille pantaa oli myös automaatioalan tarjoamien työtehtävien laaja-alaisuus: myynti, markkinointi, asiakaspalvelu, suunnittelu, asentaminen ja huoltotehtävät ovat tavallisimpia työnkuvia alalla. tavallisiin työnkuviin alalla. Esittelyjä pitäneet henkilöt kertoivat myös tarkemmin, miten ovat päätyneet ammattiiinsa ja kuinka alan firmoissa on tyypillistä vaihtaa työtehtäviä ajan mittaan. Monissa firmoissa oli myös mahdollisuus hakeutua töihin ulkomaille ja hyvällä englanninkielen taidolla tuntui pärjäävän niin Singaporessa kuin Saksassakin.
Siemensin esittelypisteellä painotettiin enemmän opiskelunäkökulmaa ja kerrottiin millaisia opintoja alalle vaaditaan. Siemens myös tuntui toimittavan automaation opiskeluun ratkaisuja ammattikorkeakouluihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Laadukkaasta toiminnasta kertoo myöhemmin samana päivänä annettu Eläköön automaatio! palkinto, mikä myönnettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Siemensin yhteisesti kehittämästä  digitaalisen valmistuksen ja teollisen internetin oppimisympäristö Digital Factory oppimisympäristöstä. 
Kaiken kaikkiaan esittelyt ständeillä tarjosivat teknisten laitteiden ja putkentaivutuskoneeseen tutustumisen lisäksi oivan mahdollisuuden tutustua automaatioalaan.

Kohokohtana pääministeri Sipilän puhe


Lounaan jälkeen oli vuorossa messupäivän kohokohta. Pääministeri Sipilä avasi automaatio luo huomisen työpaikat kampanjan. Hän puhui ensin omasta ajastaan yritysmaailmassa ja siitä kuinka automaatio ja robotit täytyi suunnitella ja kehittää firmojen omana työnä vielä jonkin aikaa sitten, mutta nyt vastaavat, oikeastaan kehittyneemmät automaatiolinjat ovat saatavilla helposti ja edullisemmin valmiina konsepteina, yrityksiä täytyy vain rohkaista investoimaan niihin. 
Pääministerin perusviesti oli selkeä – automaatio on auttanut säilyttämään jo tähän mennessä monen suomalaisen työpaikat ja tulevaisuudessa automaatio tarjoaa lisää työpaikkoja erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Sipilä peräsi myös Suomen tasokkaan automaatioalan tutkimuksen hedelmien siirtämistä käytäntöön – pienten esineiden sarjatuotantoa pitäisi kyetä tekemään tulevaisuudessa Suomessa täysin automatisoiduissa tehtaissa. Ehkäpä Suomalainen insinööri vielä joskus kilpailee Kiinalaisen halpatuotannon kanssa! 
Sipilän puheen jälkeen teknisen kaupan ja palveluiden liiton puheenjohtaja Mikko Uuskoski komppasi pääministeriä automaatiolaan tärkeydestä. Hänen mukaansa ala kasvaa vuosittain 5% vauhtia, riippumatta siitä, että onko lama vai noususuhdanne. Siitä kasvavasta kakusta tulisi myös Suomalaisten firmojen ottaa oma osansa.
Lopuksi Uuskoski  luovutti 20 000 euron tunnustuspalkinnon Metropolialle automaatioalan opiskelun kehittämisestä. Samalla julkaistiin teknisen kaupanalan liiton messujen näytteilleasettajilta keräämä 300 000 euron tukipotti, jolla tuetaan  automaatioalan opiskelua ja innovaatioita. Opiskelijoilta nousikin heti idea, että tukea voitaisiin hakea uuteen 3d-tulostimeen lukiomme syventävälle kurssille.


Lisääntyvätkö työt sitten vai...


Summa summarum näinä päivinä lehdistä saa usein lukea uutisia eri alojen ennenaikaisesta kuolemasta; puhelinmyyjät katoavat, kirjastokirjat muuttuvat sähköisiksi nettipalveluiksi ja tehdastyö automatisoituu.  Työn tekijät muuttuvat ja työt vähenevät, mutta ainakin messuilta saadun viestin mukaan saattaisivat lisääntyäkin.
Kyllä automaatio luo selvästi työpaikkoja jo tänäpäivänäkin, ainakin jossain päin Eurooppaa, sillä alan firmoista karkean arvion mukaan noin 4/5 vaikutti olevan Saksalaisia. Välillistä hyötyä tietysti tärkeän vientikumppanimme menestyminen Suomellekin tarjoaa.  Pääministerin messuavauksen perusteella ei myöskään voinut tehdä konkreettisia johtopäätöksiä tilanteesta, kampanja-avaus oli ehkä kuitenkin enemmän hallituksen kärkihankkeisiin liittyvä sirkusesitys. Tosin automatisoitu sirkuskaan ei messujen perusteella ole enää kaukana.


Joona Svala



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti