Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Ajankohtaista fysiikassa - hiukkaset, lämpö ja magneettikenttä.

Aine koostuu hiukkasista, jotka koostuvat hiukkasista ja nuo hiukkaset hiukkasista, joita ei ole vielä löydetty. Fysiikan opiskelijat kävivät lokakuussa 7-11.10 tutustumassa Cernissä hiukkasten kiihdyttämisen valtavan kokoiseen laitteistoon. Kuvia ja videoita löydät täältä. Lämpö on myös hiukkasten liikettä ja siihen ovat opiskelijat parhaillaan tutustumassa käytännössä Meksikonlahdella Puerto Ricon saarella. Varsinainen tutkimuskohde matkalla on avaruussää, jonka vaikutuksia maan magneettikenttään opiskelijat lähtevät etsimään Pasi Ketolaisen johdolla. Tämä matka liittyy Aalto-yliopiston kanssa toteutettuun yhteiseurooppalaiseen we.learn.it projektiin ja mukana on oppilaita myös SYKin, Kaurialan ja Kastellin lukioista.

 
Video Puerto Rico-tiedeprojektin vierailupäivistä Suomessa.
 
Seuraavaksi seurantaa matkalta. Pyysin opiskelijoita lähettämään joka päivä terveisiä kuvien ja videoiden muodossa. Tervetuloa tutkimaan, miten informaatio liikkuu globalisoituvassa maailmassa.


Avaruussää projektilaiset Arecibon radioteleskoopilla. Teleskooppi on kuuluisa Bond-leffasta 007 ja kultainen silmä. Teleskoopilla mitataan käytännössä mm. maan magneettikenttää.


Tässä vielä tarkempi kuva, jossa havainnollistuu teleskoopin valtava koko. Lopuksi vielä projektimatkalaisten tekemä video paikan päältä Puerto Ricosta.


  Ensi vuonna avaruussää projekti jatkuu uusien opiskelijoiden kera. Vierailukohde voi olla Suomessa, Venäjällä, Norjassa tai kukapa tietää minne Pasi Ketolainen opiskelijat johdattaa...                                                                                                                     

 Joona Svala












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti