Tarkkasilmäinen löytää esimerkiksi auringonkukasta matemaattisen mallin, sillä jättiläismykeröön kehittyvät siemenet ovat järjestyneet kahdeksi keskustasta eri suuntiin lähteväksi spiraalikuvioksi. Kun kummankin spiraalin rivien lukumäärä lasketaan yhteen, saadaan Fibonaccin lukujono, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa.Tässä blogissa Järvenpään lukion luma-linjan opettajat ja opiskelijat summaavat tietämystään luonnontieteistä, esittelevät projekteja ja tehtäviä sekä kuvia opiskelusta luma-aineissa. Blogissa viljellään myös luonnontieteitä yleisemmällä tasolla.

lauantai 17. toukokuuta 2014

Venäjäprojektin satoa

Innokas 8 hengen joukko oli mukana lukioltamme kuluneena lukuvuonna Järvenpään lukion, Tikkurilan lukion ja Hyvinkään yhteiskoulun lukion yhteisessä venäjäprojektissa. Projektissa tutkittiin Itämerta biologian, maantieteen, kemian ja talouden näkökulmasta. Vierailukohteina oli Viikinmäen jätevedenpuhdistamo täällä Suomen päässä ja Venäjällä taas Pietarin lounainen puhdistamo ja upea vesimuseo. Siinä sivussa tietysti tarttui mukaan venäjänkielen taitoa ja tutustuttiin isäntäperheissä elämään Pietarissa. Seuraavaksi kaksi opiskelijoiden tekemää blogitekstiä projektimatkan varrelta.


 
VENÄLÄISTEN VIERAILU SUOMESSA
Venäläiset saapuivat Järvenpäähän sunnuntaina 2.3.2014 klo 9.18. Menimme heitä asemalle vastaan majoituimme koteihimme ja tutustuimme toisiimme. Sen jälkeen vietimme aikaa yhdessä, lenkitettiin koiraa, käytiin markkinoilla Järvenpäässä ja keilaamassa.    
 
Maanantaina tulimme kouluun ja meillä oli projektiohjelmaa, jossa mm. valmistimme Venäjän lipun suolaliuoksilla ja väriaineilla. Tämän jälkeen tutustuimme kohteisiin, joihin viikon aikana menimme käymään. Lähdimme 13.14 junalla Tikkurilaan, kohteena Heureka. Heurekassa tutustuimme näyttelyyn ihmismielestä ja Marsista. Tulimme sen jälkeen junalla kotiin ja menimme koko porukan kanssa pizzalle Star Pizzaan.
Tiistaiaamuna emme tulleet koululle, vaan tapasimme Järvenpään rautatieasemalla. Menimme junalla Tikkurilaan, josta kävelimme lukiolle. Meillä oli toimittaja Maarit Roihan luento, jonka jälkeen tutustuimme Tikkurilan lukioon. Kierroksen jälkeen söimme hernekeittoa ja laskiaispullia, jota seurasi bussikuljetus Viikin jätevedenpuhdistamoon.
 

 

Istumme Tikkurilan lukion auditoriossa kuuntelemassa Maarit Roihan luentoa.

 



Tässä taas olemme Viikin jätepuhdistamossa kuuntelemassa luentoa vedenpuhdistuksesta.



Jätevedenpuhdistamolla tutustuimme vedenpuhdistuksen historiaan ja nykyisen mekanismin eri vaiheisiin. Saimme kävellä jokaisen paitsi viimeisen puhdistusvaihealtaan läpi ja nähdä, millaista vesi on eri vaiheissa.

 
Viikistä menimme bussilla Helsinkiin, jossa osa porukasta meni syömään ja osa meni tutustumaan Helsingin nähtävyyksiin. Pitkän päivän jälkeen väsymys oli suuri ja nukkumaanmeno oli kaikkien mielessä junamatkalla kotiin.

  
 
Kävimme Kiasmassa, josta erityisesti venäläiset pitivät kovasti.
 
Keskiviikkona menimme koululle matkalaukkujen kanssa ja aloitimme päivän projektiohjelman, joka oli kysely Itämerestä. Kyselyn jälkeen menimme syömään. Syömisen jälkeen matkasimme taas rautatieasemalle, josta venäläisten kotimatka alkoi. Venäläisten vierailu oli mukava kokemus, ja oli hauskaa tehdä erilaisia tehtäviä heidän kanssaan.

Venäläisten vierailu oli mukava kokemus, ja oli hauskaa tehdä erilaisia tehtäviä heidän kanssaan.

Anna, Ellamari, Elsa ja Oona

         LOUNAISELLA JÄTEVEDENPUHDISTAMOLLA
Pietarin matkan aikana vierailimme Kemiralla ja Lounaisella jätevedenpuhdistamolla. Kemiralla kuuntelimme luentoa, joka oli todella tieteellinen ja hieman tylsähkö sillä luennon kesto oli huimat 3 tuntia. Sieltä siirryimme Lounaiselle jätevedenpuhdistamolle. Puhdistamon haju oli paha ja jopa voimakkaampi kuin Viikin jäteveden puhdistamolla. Pietarin puhdistamo oli ulkona toisin kuin Viikin puhdistamo, joka oli rakennettu syvälle maan alle. Vesi altaat ulkona olivat suuria ja lintuparvet viihtyivät altaissa. Ilmeisesti jätevesi ja sen haju ei niitä haitannut.


 


Puhdistamolla vesi kiertää useita eri vaiheita ja päätyy lopulta ultraviolettipuhdistukseen. Tämän vaiheen jälkeen veden kuuluisi olla jo puhdasta. Veden puhtautta mittaavat ravut, joiden elintoiminnot kertovat veden laadusta.




Ultraviolettivalo värjää levän vihreäksi.




Ravun avulla tarkkaillaan veden puhtautta.


Essi, Minka, Regina ja Rhesa.
   
Tutustu myös Tikkurilan lukion opiskelijoiden tekemään blogitekstiin painamalla tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti